het groene boekje

Vrijdag 17 December 2004 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Ik lees in de krant dat ze volgend jaar het Groene Boekje weer gaan aanpassen. Wees er dus op bedacht dat 'paardebloemen' binnenkort genetisch gemanipuleerd worden tot 'paardenbloemen'. Was dat niet al zo dan? Nee, dat was niet zo bij woorden die voor de ene helft uit een dier bestaan en voor de andere uit een plant. Volgens het Groene Boekje althans. Inderdaad, met een gezond verstand verzin je zoiets niet...

Afgelopen week was het Groot Dictee weer op de buis. Vorig jaar heb ik mij daar dermate kwaad over gemaakt dat het mij gezonder leek om dit keer niet mee te doen. En guess what? Nul fouten!

Eigenlijk is het toch allemaal zinloos. Het probleem met onze spelling is namelijk nogal eens: je schrijft het formeel wel goed, maar het woord ziet er meteen zó ontiegelijk fout uit, dat iedereen denkt dat je het inderdaad fout hebt geschreven. Want van die goede vorm heeft bijna niemand gehoord. En dus schrijf je het maar gewoon fout, net als iedereen, want je wilt tenslotte niet dom overkomen.

Voorbeelden ga ik natuurlijk niet geven. Ik ben niet gek. Ik ga mezelf niet belachelijk maken...