ons kent ons

Donderdag 02 December 2004 in categorie Media

Als volwaardig lid van het klootjesvolk verbaasde ik me erover dat André Hazes ineens zoveel vrienden had toen hij dood was. Daar was ik overigens niet de enige in. Die verbazing herhaalde zich bij de uitvaart van Theo van Gogh. Temeer omdat hij zo te zien grotendeels dezelfde vrienden had als André Hazes.
Gisteravond zag ik Jeroen Krabbé op de tévé. Die bleek nota bene al tien jaar kind aan huis te zijn bij opa Von Lippe-Biesterfeld! De oude prins ontbood hem regelmatig op zijn paleis om wat te babbelen over alledaagse dingetjes als het Lockheed-schandaal, het partijlidmaatschap van de NSDAP of de Greet Hofmans-affaire.
Dat gebeurt mij nou nooit, dat een lid van het koninklijk huis mij doordeweeks opbelt om eventjes te komen kletsen. U wel? Ik durf te wedden van niet. Terwijl het toch makkelijk genoeg is. Wij staan namelijk doorgaans gewoon in het telefoonboek, terwijl die Krabbé een geheim nummer heeft.
Maar ik begin nu langzaam door te krijgen hoe het zit en hoe het werkt. Wij zijn geen bekende Nederlanders, wij horen niet tot de kliek. Men heeft dus niets aan ons. Want wat heeft het voor een bekende Nederlander voor zin om vriendjes te zijn met iemand die niet kan bijdragen aan de eigen glorie en roem?

Harry Mulisch zat er ook bij op tv. Kende hij de prins ook? Niet te geloven wat een toeval: ja, hij kende de prins ook. Wat is de wereld toch klein! En Jeroen Krabbé kende hij eveneens, dat kon niet missen. En Barend & Van Dorp, want ze zaten daar tenslotte niet voor niets. Ons kent ons. Hoogst persoonlijk. Vast allemaal vrienden die we straks weer op zijn begrafenis terugzien. Behalve de prins natuurlijk.

Voor eenvoudige mensen zoals wij is dit niet weggelegd. Stel je toch eens voor: je viert je verjaardag en je huiskamer zit alras vol bekende Nederlanders. Tussen de bitterballen door belt ook nog eens prins Willem-Alexander om je van harte te feliciteren. Pieter van Vollenhove speelt 'langzallieleven in de gloria!' Heel gewoon allemaal.
Zeg, kan één van u niet eventjes op slag wereldberoemd worden? Dan gaat u koffie zetten of wat bier 'kalt stellen' en dan belt u mij op of ik langs wil komen. Hoor ik er eindelijk ook eens bij.
Hoewel, échte vrienden zijn natuurlijk véél leuker...