Onze top-onnozelen

Donderdag 27 Mei 2004 in categorie Schandelijke taferelen

Zo langzamerhand begin ik te geloven dat wij afglijden naar het peil van een bananenmonarchie. Na alle graaiaffaires die we al hebben gehad mag ik heden weer in de krant lezen dat de topambtenaren van het Ministerie van Onderwijs financieel heel goed voor zichzelf en elkaar hebben gezorgd. En degenen die er iets van durfden te zeggen zijn 'vrijwillig' na een 'arbeidsconflict' verdwenen. Dit heet in meer rechtstreeks Nederlands: weggetreiterd.
Met gevaar voor eigen carrière brachten anonieme ambtenaren de zaak onder de aandacht van de Tweede Kamer. De minister neemt het ondertussen niet zo zwaar, maar dàt zal snel veranderen...

Als je de media ergens een groot plezier mee doet is het wel dit soort affaires. En het is natuurlijk ook terecht dat dit tot op de bodem wordt uitgemolken. Volgens de Rekenkamer is met deze fraude een bedrag van 192 miljoen Euro gemoeid. Straks wil Turkije niet eens meer bij de EU, alleen omdat in Nederland zo'n zooitje ladenlichters de dagelijkse dienst uitmaakt. Balkenende en Donner mogen dus eerst wel eens bij alle ministeries langs met hun Normen & Waarden colleges alvorens de rest van het land er mee lastig te vallen.

Een aspect dat in de komende mediastorm waarschijnlijk buiten beschouwing blijft is de peilloze domheid van de topambtenaren in kwestie. Stelt u zich voor: deze lieden zijn feitelijk degenen die ons Nederlandse onderwijsbeleid gestalte moeten geven. Voorwaar geen makkelijke klus. Maar vandaag blijkt dat die klus wordt uitgevoerd door een stelletje top-onnozelen. Want het getuigt toch allerminst van een universitair denkniveau om onbekommerd in de waan te blijven leven dat zulke omvangrijke malversaties nóóit aan het licht treden. Alle onderknuppelrangen in de ministeriële wandelgangen spreken inmiddels schande van het frauduleus gedrag, maar nee, de top denkt er tot in lengte van dagen mee weg te komen.
Gek hè, dat die kenniseconomie van ons maar niet wil vlotten...

In Nederland moeten die twintig lagen oud behang er eens af die er al sinds 1815 op zitten.

Zie ook:
De Telegraaf: Zelfverrijking top ministerie Onderwijs
NOS: Kamer eist uitleg over graaien

Tags: