ach shit, er valt een dode...

Woensdag 12 Mei 2004 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik zag onze stoere minister van Defensie op de televisie. Hem werd gevraagd of hij zich verantwoordelijk voelde voor de dood van de sergeant. Tactisch, zoals een minister van Defensie hoort te zijn, antwoordde hij dat hij zich verantwoordelijk voelde voor alle Nederlandse militairen in Irak.

Daar hebben we haar weer: De Verantwoordelijkheid. Eén van de meest holle begrippen uit de politiek... Henk Kamp voelt zich verantwoordelijk. En wat volgt er nu? Een Henk die aftreedt? Een Henk die het dichtsbijzijnde politiebureau binnenwandelt om zichzelf aan te geven vanwege dood door schuld? Een Henk die voor het front van de troepen Harakiri pleegt? Nee, de Defensie-Henk gaat proberen bij de Kamer erdoor te krijgen dat zijn soldaatjes nog een halfjaartje kunnen blijven. Wat Henk betreft is dit al een uitgemaakte zaak, maar voor de bühne moet er natuurlijk eerst nog 'een proces van zorgvuldige afweging' plaatsvinden.

Vraag 1 uit de catechismus van Henk: Waartoe zijn wij in Irak? Antwoord: Wij zijn in Irak om de Nederlandse Minister van Defensie te dienen en hem nu en hierna gelukkig te maken. Een andere reden kan ik niet verzinnen. Want er zijn toch werkelijk wel veiliger manieren om dit klein-klein-kleuterlandje internationaal op de kaart te zetten! De Floriade, Sail Amsterdam, of als het echt niet anders kan desnoods een Wereldtentoonstelling in Zutphen!

De Nederlandse Minister van Defensie is in beginsel een kleurloze bureauklerk die hooguit op televisie komt als er in tijden van krapte nutteloze dure straaljagers worden aangeschaft. Daar kan hij alleen maar verandering in brengen door zo snel als maar kan Nederlandse troepen naar allerlei gevaarlijke buitenlanden te sturen. Zò profileer je jezelf! Zò zit je binnen de korste keren belangrijk te wezen in Nova en Buitenhof! En ach, dat daar dan af en toe dooien bij vallen is het risico van het vak. Daar neem je dan gewoon 'de verantwoordelijkheid' voor.

...en ga je vervolgens weer over tot de orde van de dag.