Het gezeur van Cliteur

Woensdag 24 Maart 2004 in categorie Politiek & Maatschappij

Hoogleraar Rechtsfilosofie en Buitenhof-columnist Paul Cliteur is van plan de heikele onderwerpen in het publieke debat voortaan te mijden. Hij is het zat om telkens allerlei verdachtmakingen naar het hoofd geslingerd te krijgen. Directe aanleiding schijnt de beschuldiging van Thijs Wöltgens te zijn, die hem in De Limburger neerzette als iemand die het racisme in Nederland zou aanwakkeren met zijn ultrarechtse standpunten. De heer Cliteur moet niet zo zielig doen.

De professor moet niet pretenderen overal verstand van te hebben

In de eerste plaats raakt zo'n bewering van Wöltgens natuurlijk kant noch wal. Cliteur heeft helemaal geen ultrarechtse standpunten en hij wakkert ook het racisme niet aan. Een beetje doorgewinterde columnist haalt daar z'n schouders over op.

Wat wél opvalt is dat de opinies van allerlei hooggeleerde heren (vaak heren inderdaad) over de meest uiteenlopende zaken doorgaans nogal gammel in elkaar steken. Ik heb hier al vaker betoogd dat bij de media het misverstand heerst dat deskundigen op een bepaald gebied ook daarbuiten allerlei zinnigs te melden hebben. Niets is minder waar. Opvallend vaak vallen zij door de mand met krakkemikkige of populistische meningen. In elk geval is hun standpunt niet meer of minder waard dan dat van u of dat van mij.

Een aardig voorbeeld daarvan was laatst de uitval van Paul Cliteur naar de Amsterdamse burgemeester Job Cohen in de Haagse Post. Met scherpe pen slingerde Cliteur Cohen allerlei kwalificaties naar het hoofd, zoals 'ondemocratisch' en 'arrogant'. Diens integratiebeleid was ook maar 'flut'. In een daarop volgend rechtstreeks debat tussen de columnist en de burgemeester in het televisieprogramma B&W ging de eerste volledig voor schut. Hij wist zijn felle uitspraken totaal niet te onderbouwen en Cohen schopte de pedante professor dan ook met gemak verbaal uit z'n klompen. Lees het aardige verslag dat Frits Abrahams hiervan destijds maakte in de NRC.

Kortom, het is een héél goed idee van Professor Paul om zijn toon eens wat te matigen. Niet dat hij zich de mond moet laten snoeren, nee, gewoon iets bescheidener zijn, niet pretenderen overal verstand van te hebben. Anders wordt het een slangenkuil, meneer Cliteur. Ga niet altijd zo gewichtig de 'opinionleader' uithangen en overmoedig allerlei grote woorden roepen. Want het staat natuurlijk een beetje sneu wanneer u bij de eerste de beste keer dat u zélf eens flink de oren wordt gewassen, u direct mokkend en verongelijkt terugkruipt in uw veilige academische holletje.

Wél een goede les voor collega-'deskundigen'.

Meer in de Volkskrant.

Tags: