de mobieltjesmaffia

Maandag 01 December 2003 in categorie Opinie

In de Volkskrant lees ik dat ongebruikte beltegoeden van mobiele telefoons volgend jaar waarschijnlijk opeisbaar worden. Daar heeft de Europese Commissie voor gezorgd, want van onze nationale overheid hoeven we op dit soort punten zelden iets te verwachten. Het is verstandsverbijsterend waar het bedrijfsleven in Nederland allemaal mee wegkomt af en toe.

Ik vond het altijd al pure diefstal wanneer je het beltegoed gewoon kwijt was indien je niet tijdig opwaardeerde. Betaald is betaald, nietwaar? Eerst mochten we het een jaar gebruiken, daarna gingen KPN en Vodafone (voorheen Libertel) al na een half jaar de kassa plunderen. Voor jongeren is het allemaal niet zo erg, hun beltegoed krijgt zelden de kans om te verlopen. Maar heel veel bejaarden hebben louter uit veiligheidsoverwegingen een prepaid mobieltje. Zij bellen eigenlijk nooit zelf, horen dus nooit een waarschuwing en zijn daardoor regelmatig hun geld en hun telefoonnummer kwijt. En de mobieltjesmaffia maar incasseren.

Je kunt ook niet langer dan een halfjaartje naar het buitenland gaan voor een klus of voor een stage: beltegoed weg. Gewoon gejat om zo te zeggen.

Onze respectabele Nederlandse Bank heeft met uitgestreken gezicht aan deze praktijken meegewerkt. Als 'toezichthouder' vond zij dat beltegoeden geen 'elektronisch geld' waren en dus mochten ze gewoon vervallen. Tja, ik herinner me toch echt dat er geld over de toonbank ging wanneer ik zo'n prepaidkaartje kocht, elektronisch of niet, geld is geld. Een prepaid kaartje is in feite gewoon een elektronische vorm van een strippenkaart.

Wanneer ik dan achteraf lees dat de Nederlandse Bank dat allemaal gewoon goed vond word ik wantrouwig. Dit zaakje stinkt, hier is waarschijnlijk een lekkere lobbylunch aan vooraf gegaan, met aan tafel de Nederlandse Bank en de betreffende telecomjongens (m/v). Want anders durf je zulke ladenlichterij als bedrijf niet te verzinnen lijkt me.

Nee, om dit soort onfrisse praktijken aan banden te leggen is Europa heel goed. Betrek dat bij uw afweging wanneer u voor of tegen de Europese Grondwet moet stemmen straks.

Telecomterrorisme is het zelfs, met al die ontploffende toestellen erbij...

Tags: