een fix voor beatrix

Dinsdag 14 Oktober 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

<%image(beatrix look 00.jpg|100|107|)%>
Ik hoor dat ons koningshuis ondanks de Triple-M Affaires (Máxima, Margarita, Mabel) nog steeds populair is bij ons volk. Ik reken mijzelf dus maar niet tot 'ons volk'. Want ik snap dat niet.

Denk nu eens nuchter na: het is uiteindelijk maar een gewóón gezin met een vrouw, een helaas dooie man, uitvliegende kindertjes en een braaf burgerlijk Avro-lidmaatschap. Kortom, een doorsnee afgebrokkelde hoeksteen van de samenleving. En 'ons volk' gaat daar dan een heel belangrijk gezinnetje van maken. Dan moeten wij de vrouw des huizes gaan aanspreken met majesteit, mogen wij geen vragen stellen voordat de majesteit iets zegt, moeten wij buigen, moeten wij er een massa geld voor neertellen en laten wij anderen er een ministeriële verantwoordelijkheid voor dragen. Wat dit laatste dan ook moge voorstellen. Voor dit gezinnetje hebben wij de Belangrijkheid erfelijk verklaard. Zijn wij gek geworden?

Ja maar, zegt men dan, ons Koninklijke Huis heeft een ceremoniële functie. Menig land is jaloers dat zij geen monarchie hebben zoals wij.
Inderdaad: de functie van het Koninklijk Huis is louter decorum. Wij sturen onze Nationale Vrouw des Huizes op staatsbezoek. Of zij ontvangt presidenten en ambassadeurs op de thee. Daarmee geven wij een Buitenland te kennen dat wij het serieus nemen en belangrijk vinden. Zoals wij thuis ons dure servies uit de kast trekken bij bijzondere gelegenheden, zo trekt Nederland het Koninklijk Huis tevoorschijn. Ons Koningshuis is dus ons Nationale Servies.

Een extreem duur servies. In deze tijd van rigide bezuinigingen is zoiets niet meer uit te leggen aan de mensen. God is goddorie nog goedkoper! Maar ja, de meerderheid, hè? De meerderheid wil toch dat onze monarchie blijft zitten. Ze eten blijkbaar zelf nog liever hun huis op dan dat ze de monarchie wegsturen.

Het is niet anders. Ik vind echter wèl dat onze koningin er dan op z'n minst een beetje behoorlijk kan bijlopen! Want haar uiterlijk is werkelijk ten hemel schreiend. Berucht zijn haar hoeden, maar nog ergerlijker is haar kapsel! Deze kunststof retro-ruimtehelm uit de jaren vijftig is al die jaren hetzelfde gebleven. Kan de koningin dan niet een béétje met haar tijd meegaan, opdat ze niet zo uit de toon valt wanneer ze tussen haar schoondochters staat? Dat lijkt mij toch niet teveel gevraagd, wel? Van iemand met zo'n salaris eisen wij een representatief uiterlijk. Dus wat dacht u bijvoorbeeld hiervan, majesteit?

<%image(beatrix looks.jpg|300|127|)%>

Zeg nu zelf: meteen een héél ander gezicht toch?

Of durft Balkenende daar weer geen verantwoordelijkheid voor te dragen?