achterbaks

Zaterdag 09 Augustus 2003 in categorie Opinie

Een groot deel van Nederland geniet nog onbekommerd van een welverdiende vakantie en ook de Tweede Kamer is nog nietsvermoedend op reces. Een uitstekende gelegenheid voor het kabinet Balkenende om intussen stiekem een besluitje te nemen dat de vakantiepret voor 40.000 mensen met terugwerkende kracht grondig gaat bederven.
Bij nu.nl lees ik namelijk zo'n lekker onopvallend berichtje dat per 1 januari 2004 de vervolguitkering van de WW zal worden geschrapt. Dit heeft het kabinet afgelopen vrijdag op de warme achternamiddag eventjes besloten. Want ja, hoor eens, die werkloosheid loopt gigantisch op, dus valt het te verwachten dat straks ook veel meer mensen die vervolguitkering van de WW nodig gaan hebben. En dat moeten ze niet hebben natuurlijk, want dan kloppen dadelijk de cijfertjes van Zalm niet meer.

Op dit moment krijgt iemand de vervolguitkering wanneer de normale periode van WW is verstreken. Het is bijstandsniveau, maar het inkomen van de eventuele partner speelt geen rol en dat is een belangrijk voordeel boven de bijstand. Daarbij telt het inkomen van de partner wèl mee, met als mogelijk gevolg dat een werkloze volgend jaar zelfs geen recht op bijstand meer heeft.
Ja, dat is sluw uitgedacht van dit kabinet. Vanaf volgend jaar hoeft men een heleboel mensen geen vervolguitkering, maar ook geen bijstand meer te betalen.

Kijk, zó doe je dat wanneer je als regering in 2007 je begroting een beetje op orde wilt hebben. Of de rest van Nederland dan nog op orde is maakt blijkbaar niet uit....

Après nous les ruines (na ons de puinhopen).