de échte misdadigers

Woensdag 06 Augustus 2003 in categorie Opinie

Ik zie nu al een tijdje, net als u waarschijnlijk, die beelden uit Liberia over mijn televisiescherm bewegen. Elke keer dansen weer die jongetjes met het meest geavanceerde wapentuig door het beeld. Het jeugdig machismo spat de huiskamer in. Commentatoren en deskundigen speculeren over het aanstaande vertrek van Charles Taylor. En over wat er daarna met hem zal gebeuren. Komt hij voor een tribunaal? Want daar horen de lieden te staan die een land letterlijk en figuurlijk het graf in helpen.

Toch pakt de internationale gemeenschap dit verkeerd aan. Of althans weinig afdoende, als ik even zo onbescheiden mag zijn. Zeker, de Taylors, Milosovitchen en Mugabes in deze wereld mogen hun straf niet ontlopen. Maar waar je de deskundigen en commentatoren zelden over hoort zijn de lieden die stilletjes de speelgoedvoorziening van de jongetjes in Monrovia in handen hebben, de internationale wapenhandelaren. Als we nu eens beginnen die massaal voor de tribunalen te dagen? Dan hebben we het probleem tenminste bij de wortel te grazen!

Ik zie u al hoofdschuddend lezen. Terecht, want dat gaat niet gebeuren. Als we dit type misdadigers uit de anonimiteit sleuren en voor het internationaal strafhof brengen is de wereld te klein. Dan blijken zij voor een belangrijk deel afkomstig te zijn uit al die 'beschaafde' Westerse en Oosterse landen die nu zo minachtend neerkijken op dat 'barbaarse' Afrika.

Als er wat te verdienen valt is niets te ver van ons bed.