huwelijkskameel

Dinsdag 29 Juli 2003 in categorie Opinie

Dat heeft die meid slim aangepakt, dacht ik meteen toen ik bij nu.nl las dat een man in Saoedi-Arabië na de huwelijksvoltrekking subiet besloot weer van zijn bruidje te scheiden. Aanleiding voor deze rigoureuze stap was zijn kersverse zwager, die een foto van het stel had gemaakt.
"Nou ja zeg, leuk voor later toch, zo'n kiekje? Waar windt die vent zich over op?", roepen wij dan meteen verbaasd.

Je verzint het niet, maar een foto is not done in Saoedi-Arabië, in het bijzonder bij de aanhangers van de Wahabitische leer. Dit is een stroming binnen de Islam die letterlijke interpretatie van de Koran voorstaat, alsmede een stevige rancune jegens andersdenkenden. De leer is bijzonder populair in Saoedi-Arabië en andere golfstaten, alsook bij de Taliban in Afghanistan en de Hamas in Palestina. Dit om maar even te duiden met welk milieu we hier van doen hebben.
Deze twijfelachtige verrijking van het religieus spectrum hebben we te danken aan ene Mohammed al-Wahhab, die in 1744 de beweging van de Wahabieten oprichtte. Zo zie je maar weer eens hoe religieuze fanatici naar believen hun onderdrukkingsinstrumentarium uitbreiden, want in 1744 bestond er nog geen fotografie.

We kunnen er rustig op gokken dat de vrouw in kwestie is uitgehuwelijkt. Tja, en als je dan de voor jou geselecteerde echtgenoot niet ziet zitten, wat doe je dan? Juist, je sluit een deal met je broertje om een fijne trouwfoto te maken.

Vraag blijft alleen: wat doet die knaap met een fototoestel in Wahabitische kringen?


Gebruikte bron(nen): Dr. P. Chatelion Counet, "Fundamentalisme".

Ook in dit verband van toepassing:
<%image(fotoverbod.gif|130|130|)%>