Schutter naast god

Woensdag 02 Juli 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Marc Jager is Statenlid voor het CDA in de provincie Groningen en tevens beleidsmedewerker van CDA Europarlementariër Albert Jan Maat (ik zou die tweede voornaam afkorten Albert, maar dit terzijde).
Marc wil blijkbaar graag aandacht en die krijgt hij. Er is op diverse plaatsen al over hem geschreven, waaronder ook op veel weblogs. En ach, daar is niets mis mee, iedereen heeft op z'n tijd behoefte aan een beetje aandacht, zelfs een statenlid van het CDA.

Ongelukkiger gekozen is de manier waarop Marc die aandacht probeert te krijgen. Hij zwengelt namelijk op zijn weblog de discussie aan of zeehondjes mogen worden afgeschoten dan wel doodgeknuppeld omdat ze teveel vis voor de neus van de visserij wegkapen. Hij is lekker op snoepreis naar Finland geweest, daar blijkbaar dronken gevoerd door de plaatselijke hengelaars en sindsdien vindt hij dat het wel flink wat minder kan met die zeehonden.

Nou, zo'n opvatting is natuurlijk meteen foute boel, dat snapt u. In de reacties op zijn log krijgt hij flink z'n vet. Nogal wat lezers kiezen direct voor drastische maatregelen. Het aantal suggesties om dan tevens maar het overschot aan mensen af te schieten, in het bijzonder CDA-politici, is niet van de lucht. Laat ik daar maar even niet aan meedoen, want er wordt al veel teveel geschoten in deze wereld.

Marc had doordachter te werk moeten gaan bij het bedenken van een onderwerp waarmee hij de aandacht zou kunnen trekken. Dit schiet niet op zo.
Allereerst had hij eens de keukenstoel voor de buitendeur moeten plaatsen. Daarna een half uurtje naar zijn eigen naambord moeten gaan zitten staren. Ongetwijfeld was dan na een tijdje het besef doorgesijpeld dat hij genetisch bevooroordeeld is. Hij heet tenslotte niet voor niets 'De Jager'. Hij heeft of had bovendien een IT-bedrijfje dat 'Freehunter' heet, dus allicht zal hij vaker over zijn achternaam hebben gefilosofeerd.
Kortom, dik kans dat hem het jagen in het bloed zit. Hij kan zich in de politiek dus het best verre van dit soort onderwerpen houden. Zijn primitieve driften dreigen dan immers een onbevangen oordeel over visserij- en jachtkwesties te vertroebelen.

Je moet in dit land wel met ijzersterke argumenten komen om voldoende medestanders te krijgen voor een potje zeehondengenocide. Die argumenten heeft Marc niet.
Hij begint al zwak met een manipulerende vergelijking. Ik citeer: "Eén zeehond eet per jaar 2000 kilo vis. Ter vergelijking, een garnalenschip brengt per week ongeveer een zelfde hoeveelheid garnalen aan land."
Ai Marc, strategische fout! Nóóit denken dat de kiezer nog dommer is dan jij! Eventjes die 'vergelijking' rechttrekken dus: Een zeehond eet per week zo'n 38 kilo vis en een garnalenschip brengt in diezelfde periode 2000 kilo garnalen aan land.
Ik geef toe, het staan ineens een stuk minder overtuigend, maar het is tevens wél een minder doortrapte voorstelling van zaken. Waarom vertel je trouwens niet hoeveel kilo vis een vissersschip per week aan land brengt? Komt dat niet in het zeestraatje te pas?

Enfin, daarna moddert Marc nog een beetje verder door te roepen dat regulering van de zeehondenmeute door de mens bespreekbaar moet zijn. Immers, vossen worden ook afgeschoten wanneer ze teveel hobby- en bedrijfskippen clandestien nuttigen. Dus waarom zeehonden niet, is dan de redenering. Maar een attente lezer drukte zijn neus al op het feit dat de vossenjacht verboden is. Met die vossenvergelijking werd het dus ook al niks.

Verbal Jam gaat je een beetje op weg helpen, Marc. Want het is helemaal niet zo moeilijk. De Schepper (deze invalshoek moet jou als CDA-er aanspreken) heeft ondermeer de zeehondjes aangesteld om de visstand te reguleren. Dat hebben zij sinds Genesis blijkbaar uitmuntend gedaan, want ze hebben nooit een visquotum opgelegd gekregen.
De laatste decennia heeft de mens echter veel minder netjes met z'n netjes door de wereldzeeën lopen sleuren. Eerst zelf de zee leegroven en dan de zeehondjes willen afgeschieten vanwege die armzalige 38 kilo die ze per week per hond eten. Dat is oneerlijke concurrentie!
Ik meen te weten dat het CDA toch een redelijk voorstander is van het vrije markt-denken. Nou, laten die vissers dan maar gewoon keurig op de vrije markt concurreren met de zeehondjes. En als ze dat niet trekken kiezen ze maar een ander métier. Cocaïnehandel of zo, schijnt ook heel lekker te lopen heb ik gehoord. Vooral ook omdat zeehondjes zich daar niet mee bemoeien.

Tot slot even een vraagje dat me nu zo ineens invalt, mede door het zien van je weldoorvoede portret: hoeveel kilo voedsel eet jij zélf eigenlijk per week, Marc?

Laatste nieuws: Marc Jager haalt discussiestuk weg.

Is 'ruimen' een synoniem van 'goed rentmeesterschap' geworden?