ander soort sars

Donderdag 24 April 2003 in categorie Opinie

De wereld is in toenemende mate enigszins paniekerig ontregeld door een nieuw virus dat wordt aangeduid als SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Het heerst al enige maanden in vooral Hong Kong, China en een beetje in Toronto. Patiënten worden in strikte quarantaine gehouden, scholen worden gesloten, luchtvaartmaatschappijen lijden verliezen en iedereen loopt met mondkapjes.

Tot dusver zijn er wereldwijd ongeveer 230 mensen aan SARS bezweken, het overlijdensrisico is ongeveer vijf procent. Voor allerlei overheden en instanties voldoende reden om zich ernstig ongerust te maken. SARS beheerst het nieuws.

Mag ik zo stoutmoedig zijn te vragen waar men zich eigenlijk zo druk over maakt? Even brutaal te informeren waarom SARS het nieuws beheerst? Toegegeven, het virus is nieuw, onbekend, besmettelijk en nog zonder remedie. Echter, het overlijdensrisico is niet groter dan bij een 'normale' longontsteking.

En tóch is er wel degelijk reden voor ernstige bezorgdheid. Niet over SARS, maar over het feit dat men zich wereldwijd over het algemeen veel minder opwindt over de sterftecijfers tengevolge van honger, oorlog, gebrek aan schoon drinkwater, verkeersongevallen, tekort aan adequate medische voorzieningen en te dure medicijnen.

Valt het ú ook op dat de ophef over SARS vooral bestaat in de rijke landen? De ziekte is duidelijk niet best voor allerlei economische belangen. In minder bedeelde delen van de wereld lijken ze er nog niet zo wakker van te liggen. Logisch, want ga je niet aan SARS dood, dan is het wel aan een andere infectie- of armoedeziekte.

Kortom, zorgwekkender is die andere soort SARS waaraan de rijke landen lijden: Severe Apathy & Rapacity Syndrome (Ernstig Onverschilligheids- & Hebzucht Syndroom).