Overbodige zaken (1)

Donderdag 12 December 2002 in categorie Even afreageren, Geldkwesties

Dat mediagezwets de hele dag over aandelenkoersen, effectenbeurzen en winstwaarschuwingen komt mij krachtig de neus uit. Ik bezit zelf geen aandelen, maar al had ik ze wèl, ik zou daarover niet de godganse dag aan mijn kop gezeurd willen worden. Daar wordt een aandeelhoudende mens maar nerveus van, zo stel ik mij voor.
Vroeger had je op de radio alleen het bescheiden programma Beursplein 5, waarvan ik hooguit de gongslag aan het begin wel aardig vond. O ja, en in de krant was er die pagina die je standaard oversloeg. Beklagenswaardig was de zetter die dit cijferzooitje elke dag weer in 't gelid moest schoppen.

Tegenwoordig worden wij vrijwel onophoudelijk geterroriseerd met de AEX, de Nasdaq, de Midcap, de Dow Jones, de Hang Seng en die verkreukelde boekhouderskop op RTLZ. Dat doen ze volgens mij alleen om de minder bedeelden nog eens goed hun plaats te wijzen, te weten de onderkant van de samenleving. Weg daarmede derhalve! Hier zitten wij niet op te wachten!
Dán nog liever de waterstanden weer terug op de radio! Die zijn tenminste concreet en van praktisch nut: trekken wij vandaag beter rubberlaarzen aan of niet? Dienen wij alvast de vloerbedekking op te nemen? Moeten de stoelen reeds op de tafel? Halen wij onze schapen en runderen uit de uiterwaarden?

Nóóit hoor ik ze ze meer, die waterstanden. En dat terwijl het water nog wel degelijk standen blijkt te hebben. Nog niet zo lang geleden stond stroomopwaarts diverse landen het water aan de lippen. Maar het eens zo cryptische en daardoor fascinerende rijtje waterstanden van welluidende oorden als Koblenz, Millingen en Grave-beneden-de-sluis zijn vervangen door prozaïsche file-kilometers. Of ik luister naar de verkeerde zender, dat kan ook...

Daarom: afschaffen dat aandelengezever!

Ze zijn inmiddels tóch waardeloos...

Tags: