vul jezelf eens in

Maandag 19 Augustus 2002 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Dit stuk gaat niet over computers, al lijkt het daar in eerste instantie op. U kunt dus gerust doorlezen.

Op een centrale computer krijgen mensen zogeheten rechten toegekend door de administrator, de beheerder van het systeem. Via die rechten wordt bepaald of en in welke mate iemand toegang krijgt tot dat systeem, of ze er zelf iets op mogen zetten, iets mogen wissen, iets mogen veranderen. Dat soort dingen. Van alles dat op het systeem staat is vastgesteld wie wáár aan mag komen of wat men überhaupt mag zíen. Kortom, het is een goed doordacht concept dat de nodige zekerheden biedt. Iedereen weet waar hij aan toe is.

De computer is bedoeld om ons het leven gemakkelijker te maken. Maar gek genoeg denken wij dikwijls niet verder dan het apparaat zelf, terwijl bepaalde methodes uit de computertechnologie ook gewoon heel handig zouden zijn in ons dagelijks bestaan. Daar hoeft een computer niet eens aan te pas te komen.

In de omgang tussen mensen zijn er nogal eens wat misverstanden. Wij begrijpen signalen verkeerd, vatten dingen verkeerd op, weten niet precies waar wij met iemand aan toe zijn. Bekend zijn de gevallen waarin het mis gaat tussen de seksen. Een hand op de verkeerde plek is een duidelijke zaak. Hoewel sommigen zelfs dáárbij nog niet doorhebben dat je dat eerst moet vragen. Daar gaan we het maar niet over hebben.

We gaan het hebben over al die schemergebieden die in dit opzicht bestaan. Ze zorgen voor heel wat emotionele wanhoop en onzekerheid.

Het leuke meisje op kantoor geeft in een baldadige bui een mannelijke collega een aai over zijn bol. Daar moet hij verder niets achter zoeken. Maar dat doet hij wèl. Sindsdien ligt hij nachtenlang verliefd te woelen. Zo zijn er duizenden signalen en handelingen die verkeerd kunnen worden opgevat. En misschien vindt zij hem ook écht wel een geweldig stuk. Je weet het niet, je weet het niet... En dus worden er weer heel wat katten uit bomen gekeken of pijnlijke vergissingen gemaakt.

Dat leed is nu voorbij. Want geïnspireerd door het rechtensysteem van computers hebben wij voor u een prototype van het Human Interaction Rights Management Model (HIRMM) ontwikkeld.

Voor de duidelijkheid eerst een gesimplificeerd voorbeeldje hoe het bij computers werkt.

Aan elk object dat op een computer is opgeslagen hangt een verborgen label waarop afgekort de rechten staan vermeld. Die rechten kunnen per gebruiker verschillen, maar dat ligt allemaal vast.

Voor de computerdeskundigen onder ons: gelieve niet te mierenneuken over de exacte juistheid, het gaat om het principe.

[r] = read. U heeft het recht om bijvoorbeeld een bestand te lezen.

[e] = erase. U heeft het recht om het bestand te wissen.

[m] = modify. U heeft het recht om het bestand te wijzigen.

[w] = write. U mag zelf een bestand schrijven.

[x] = execute. Het recht om een bepaald programmabestand uit te voeren.

En zo gaat dat nog een hele tijd door. De administrator heeft altijd alle rechten. Die is de baas, die bepaalt wat anderen mogen of niet mogen.

Nu komen we eindelijk waar we zijn willen, bij het Human Interaction Rights Management Model! Want wanneer we het principe ietwat aanpassen en toesnijden op hetgeen mensen wel en niet van elkaar willen pikken, hebben we een prachtige methode om allerlei tragische misverstanden te voorkomen. Het is tevens een perfect middel om voor uzelf helderheid te scheppen in wat u wèl en niet met iemand wilt.

Stel dat u merkt dat iemand verliefd op u is. Daar bent u mooi klaar mee, want daar zit u niet op te wachten. U vindt de persoon in kwestie best heel aardig, maar verder aan uw lijf geen polonaise. Toch krijgt u de indruk dat die ander al voor de uitzet aan het sparen is. Ai, hoe maakt u adequaat uw eigen stanpunt in deze duidelijk? Geen zorgen: via het Human Interaction Rights Management Model.

Het enige dat u hoeft te doen is een lijst maken met rechten die u ten aanzien van uzelf aan anderen wilt kunnen toekennen. Vervolgens legt u dat onder het kopieerapparaat, opdat u het in voorkomende gevallen kunt uitreiken. U moet dan de rechten aanvinken. Het gaat om uw lijf en persoonlijkheid, u bent de baas, dus u bent de administrator. U kunt rechten toekennen maar altijd ook weer intrekken wanneer dat nodig is. Degene aan wie de rechten worden verstrekt is de zogeheten 'trustee', want er dient respectvol met de verleende privileges te worden omgegaan.

Wij geven een voorbeeld van een rechtenlijst. Deze is niet compleet, wij nodigen u van harte uit om aanvullingen in te sturen.

[c] = communicate. Het recht om met u te communiceren.

[s] = share. Het recht om bepaalde informatie met u te delen. Bijvoorbeeld verbale intimiteiten, roddels.

[t] = touch. Het recht om u op vriendschappelijke manier aan te raken, inclusief terloopse begroetingszoenen, exclusief beroering erogene zones.

[f] = fondle. Het recht u te strelen of andere zinnenprikkelende avances te maken.

[v] = view. Het recht u naakt te zien. NB: zorg dat u op het naaktstrand een flinke stapel formulieren bij u heeft.

[a] = access. Het recht met u te tongzoenen en/of te copuleren. U kunt de rechtenstructuur verfijnen door zogeheten 'poorten' te specificeren: de penetratiepermissies ten aanzien van bepaalde lichaamsopeningen.

[r] = reproduce. Het recht om met u een voortplantingsproces in gang te zetten.

[d] = delete. Het recht om u van het leven te beroven binnen wettelijke kaders. In feite dus een euthanasieverklaring.

[m] = modify. Het recht om wijzigingen bij u aan te brengen. Dit kan gaan om puur medische zaken, maar ook om toestemming in de sfeer van grofweg 'verbouwen', wanneer u bijvoorbeeld masochistisch bent aangelegd. Zorg dat u dit recht zorgvuldig nader specificeert naar gelang uw voorkeuren.

[e] = execute. Dit is het belangrijkste recht: hiermee geeft u aan of de hierboven aangevinkte rechten ook in 'real life' op u mogen worden uitgevoerd. Dit recht is ingesteld om de boel een beetje spannend te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld het access recht toekennen, maar het execute recht nog niet. Laat ze maar even hitsig hunkeren! Wanneer u het zélf niet langer uithoudt is dat laatste vinkje zó gezet!

Aan de andere kant kunt u bij verbreking van een relatie in één klap alle rechten intrekken door het execute recht uit te schakelen.

U ziet: dit Human Interaction Rights Management Model schept een hoop duidelijkheid in uw en andermans leven. Wanneer u in de kroeg zit en er begint er eentje opdringerig te doen is het gewoon een kwestie van even zo'n lijstje overhandigen. Wij adviseren u dat echter pas te doen nadat u het aangeboden gratis drankje binnen hebt. Daarna kunt met het HIRMM papiertje elk verwachtingspatroon effectief de grond in boren. Of misschien ook wel aanwakkeren, want dat is natuurlijk óók erg opwindend.

En nu niet gaan zeggen dat u het 'zo technocratisch' vindt, want het is gewoon best een geil idee... Toch?

ook in cadeaubon uitvoering leverbaar