Kogels kopen

Donderdag 15 Augustus 2002 in categorie Criminaliteit en recht

Dat maak ik nou nooit mee: een envelop met een paar kogels in de brievenbus. Ik moet het doen met al die saaie zooi van de Postcodeloterij en Spaarbeleg. Maar ik heet dan ook geen Van Marwijk, Hiddink of Rijkaard. Aan mij is kennelijk een dergelijk hoog bedrag aan porto niet besteed.

Het brengt mij wèl op de vraag: hoe kómen de afzenders aan zaken als vuurwapens en munitie? En dan lust ik natuurlijk geen gemakkelijk antwoord als 'uit het voormalig Oostblok' of 'uit voormalig Joegoslavië'. Daar koop ik niks voor. Het feit dat het allemaal afkomstig is uit iets voormaligs betekent niet dat de revolvers in het mandje met prijspakkers bij de kassa van de buurtsuper liggen.

Men zegt en schrijft dat de wapens in 'het criminele circuit' maar al te gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Mooi. Waar vind ik in mijn buurt het dichtstbijzijnde criminele circuit? Waar en hoe vond Volkert van der Graaf een crimineel circuit? Ik wist niet eens dat Harderwijk een onderwereld hád!

Ik kom waarschijnlijk, net als u, uit een veel te braaf circuit om mij maar enigszins te kunnen voorstellen waar ik zou moeten beginnen als ik een wapen zou willen hebben.
Ik begin heel naïef de Gouden Gids er maar eens op na te slaan. Ik ben al verbaasd als ik daarin zowaar nog de rubriek 'Wapens en munitie' aantref. Met wel veertig vermeldingen. Maar dat zullen allemaal wel winkels met legale schietsportspullen zijn en foute ijzerwinkels met enge messen in de etalage.

Dat laatste heb ik trouwens ook altijd verbijsterend gevonden: een mes op zak dragen mag niet, maar ze mogen kennelijk wèl verkocht worden. Waarschijnlijk vloeit dat voort uit de bepaling dat je een mes wel 'voorhanden' mag hebben, maar niet mag dragen. Degene die dat heeft verzonnen mogen ze fileren.

Maar kortom en terzake: ik nodig u allen uit mij eens wat voorlichting te geven op dit duistere gebied. Hoe kom ik aan een vuurwapen, hoe kom ik aan munitie? Het moet natuurlijk wel gemakkelijk gaan, want zo wordt het altijd voorgesteld.
Ter geruststelling vermeld ik erbij dat ik absoluut geen plannen heb ook daadwerkelijk tot aanschaf over te gaan. Ik ben niet voor niets voormalig dienstweigeraar. Dat 'voormalig' zet ik erbij omdat dit woord blijkbaar een aanbeveling is in de wapenhandel...

Het is verboden zonder een daarvoor geldende vergunning wapens en/of munitie voorhanden te hebben, te dragen, in-, uit- of door te voeren, te vervoeren, en te vervaardigen, te transformeren of in de uitoefening van een bedrijf uit te wisselen, te verhuren of anderszins ter beschikking te stellen, te herstellen, te beproeven of te verhandelen.