eitje om af te kicken

Maandag 01 April 2002 in categorie Satire

Het was in de tijd dat het eten van een ei uit een biologische kippenkont nog getuigde van engagement met ons milieu en het dierenwelzijn. Al lang geleden dus.
Ik schat dat u om deze tijd uw paasbrunch wel achter de kiezen heeft. Zo niet: stop hier met lezen of zet een teiltje klaar.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik dacht:
"Kom, ik maak een lekker gebakken eitje voor mezelf!" Even een zwierige tik op de rand van de pan en hoppááá, eitje in het sissend vet!
Ik geloofde mijn neus sneller dan mijn ogen. Het ei stonk als een clusterstinkbom en was duivels zwart. Gelukkig waren balkon en vuilnisemmer dichtbij om het helse ei te dumpen. Het is verbazend hoe je daarna kunt genieten van een boterhammetje met hagelslag.

Later heb ik mijn beklag gedaan in de delicatessenwinkel. Zo'n winkel die geen gewone kaasboer wil zijn, maar alle ruftende fromages uit de ganse Gallische regio in de vitrine heeft. Met natuurlijk een leutig wijntje erbij. En uiteraard eco-eieren.
Achter de toonbank scharrelden daar twee van die bitse en tamelijk belegen lesbische maiskippen. Klaar om elke klager de ogen uit te pikken.
Ik gooide het op de toer van 'een stukje feedback', maar vergeefs.
Het was een kwestie van jammer maar helaas, konden ze niets aan doen, dat had je nu eenmaal met scharreleieren.
Niet even een klantvriendelijk gebaartje van 'hier heeft u een nieuw ei', maar de benepen middenstandsmentaliteit branche-breed uitgemeten. Moeilijk doen over één ei, terwijl ik niet eens om een vervangend exemplaar had gevráágd.
Een uitgebreide discussie zou mij niet in dank worden afgenomen door de zes klanten die achter me stonden te wachten. Bakzeil halen dus maar.

En achteraf, ja, achteraf natuurlijk altijd weer, bedacht ik mij dat ik aan de andere klanten demonstratief had moeten vragen of die stank nog in mijn kleren hing.
Maar ja...
In het Jiddisch heet dat treppengoochem: het gevatte antwoord dat je altijd pas bedenkt wanneer je weer de trap afloopt. Of in dit geval: het kippenhok verlaat.

moraal: pas op met eieren zoeken, die ene kan nog van vorig jaar zijn!