de mariomatic

Donderdag 27 December 2001 in categorie Satire

Op de kappersvakbeurs 'Hair met Flair 2002' werden afgelopen week veelbelovende pre-productie modellen van de Mariomatic gedemonstreerd. De Mariomatic is een revolutionair apparaat dat volgens de makers het kappersambacht binnen enkele jaren zal verdringen. Het is vernoemd naar een eertijds gerenommeerd Italiaans coiffeur te Amsterdam. Het kan worden geplaatst op stations, luchthavens en in winkelcentra. Bij voorkeur naast een pasfoto-automaat.
Beveiligingspersoneel was op de beurs aanwezig om het apparaat tegen rancuneuze kappers te beschermen. Veelvuldig was de kreet 'broodroof' te horen. Volgens de ontwikkelaars gaat het hier echter om een niet te stuiten ontwikkeling.

De Mariomatic werkt als volgt:

 1. In het pasfotohok maakt u een pasfoto.

 2. U loopt naar de aangrenzende Mariomatic.

 3. U voert uw pasfoto in, alsmede vijftien Euro (standaardtarief zonder opties, exclusief fooi).

 4. Op een beeldscherm verschijnt uw pasfoto met daarnaast diverse dames- en herenkapsels.

 5. U kunt naar hartelust experimenteren met de diverse kapsels door ze met een cursor op uw foto te passen.

 6. U toetst na enig twijfelen het gewenste model kapsel in.

 7. U wordt vervolgens verzocht uw sigaar, sigaret of pijp te doven, uw bril af te zetten en uw hoofd in een rond gat te steken.

 8. Allereerst geeft een roterende massagedouche uw haar een grondige wasbeurt. Tegelijkertijd worden eventuele neten en luizen door middel van magnetrongolven gedood.

 9. Met behulp van geavanceerde driedimensionale lasertechnieken wordt uw kapsel in het gewenste model gebracht.

 10. Onderwijl babbelt de Mariomatic met een Milanees accent tegen u over het weer. Net als bij de traditionele kapper hoeft u ook hier niet echt iets terug te zeggen.

 11. Opties tegen meerprijs: anti-roosbehandeling, verven, blonderen, permanenten, bovenlip harsen, wenkbrouwen epileren, trimmen van baard en neushaar.


Op de kappersvakbeurs waren twee bekende Nederlanders uitgenodigd om als eerste de Mariomatic te gebruiken. Publiciteitsgeil als zij zijn hebben zij deze uitnodiging direct aanvaard. Onder grappen en gelach lieten zij zich fotograferen, toetsten hun droomkapsel in en staken elk hun hoofd in een van de twee Mariomatics.
Reeds na 5 minuten was het karwei geklaard en toonden Professor Pim Fortuyn en televisiekok Pierre Wind het resultaat aan den volke.
Honend en zichtbaar opgelucht toog het kappersvolk naar de volgende stand waar voetbalcoach Dick Advocaat een presentatie hield over haartransplantatie onder de titel 'Van kont naar kop'.Een uitgeklede, softwarematige simulatie van het Mariomatic concept is te vinden op de virtuele kapsalon.

beter grijs dan kaal